Παίρνω το φάρμακο του θυρεοειδή. Μπορώ να γίνω αιμοδότης;

interior background(1)

Συχνά ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακο για το θυρεοειδή σκέφτονται ή βρίσκονται στην ανάγκη να αιμοδοτήσουν, ενώ άλλοτε χρόνιοι αιμοδότες διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με πάθηση του θυρεοειδή. Τι πρέπει τότε να γίνει;

Η απάντηση είναι διαφορετική ανάλογα με το είδος της πάθησης του θυρεοειδούς και το χρόνο θεραπείας. Σύμφωνα λοιπόν με τους διεθνείς οργανισμούς ισχύουν τα εξής:

Επιτρέπεται να αιμοδοτήσουν:

Ασθενείς που πάσχουν από καλοήθη όζο θυρεοειδούς αδένα ή πολυοζώδη βρογχοκήλη και έχουν φυσιολογικές εξετάσεις αίματος, είναι δηλαδή ευθυρεοειδικοί.
Ασθενείς που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό οποιασδήποτε αιτιολογίας, περιλαμβανόμενης της νόσου Hashimoto, και λαμβάνουν θυροξίνη με την προϋπόθεση να έχουν περάσει τουλάχιστον 8 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας και να είναι πλήρως ρυθμισμένοι (φυσιολογική TSH).

Δεν επιτρέπεται να αιμοδοτήσουν:

Ασθενείς που βρίσκονται υπό διερεύνηση για θυρεοειδική νόσο.
Ασθενείς με υποθυρεοειδισμό που δεν έχουν ακόμα ρυθμιστεί.
Ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό από οποιαδήποτε αιτία που λαμβάνουν αντιθυρεοειδικά φάρμακα (θειαμαζόλη, καρβιμαζόλη, προπυλθειουρακίλη) ακόμα κι όταν είναι ρυθμισμένοι και για χρονικό διάστημα 2 έτη από τη διακοπή τους.
Ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για καλοήθη νόσο του θυρεοειδούς και δεν έχουν παρέλθει 6 μήνες από τότε.
Ασθενείς με ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς.

Πηγές

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας : Guidelines on Assessing Donor Suitability for Blood Donation, 2012

Joint United Kingdom Blood Transfusion and Tissue Transplantation Services Professional Advisory Committee