Πρώιμη & καθυστερημένη εφηβεία

interior background(1)

Εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος της ανάπτυξης του ανθρώπου, κατά την οποία το ανώριμο φυλετικά παιδί μεταμορφώνεται σε ώριμο ενήλικα. Χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής είναι η επιτάχυνση της αύξησης, η εμφάνιση των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου και η αλλαγή της ψυχοσύνθεσης του παιδιού.

Πρώιμη εφηβεία ή πρώιμη σεξουαλική ωρίμανση χαρακτηρίζεται η κατάσταση όπου τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου εκδηλώνεται στα κορίτσια πριν την ηλικία των 8 ετών και στα αγόρια πριν από την ηλικία των 9 ετών.

Καθυστερημένη εφηβεία ή καθυστερημένη ήβη χαρακτηρίζεται η μη εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου σε ηλικία 13 ετών στα κορίτσια και 14 ετών στα αγόρια.

Η διερεύνηση της πρώιμης ή  της καθυστερημένης εφηβείας ξεκινάει από τον Ενδοκρινολόγο και περιλαμβάνει ακριβές ιστορικό, κλινική εξέταση, ακτινογραφία άκρας χειρός για μέτρηση οστικής ηλικίας και ορμονικές εξετάσεις. Ο αρχικός εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση LH και FSH και στεροειδών του φύλου.

Από τα στοιχεία που θα προκύψουν μπορεί κατά περίπτωση να απαιτηθούν πρόσθετες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, υπερηχογράφημα όρχεων, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου καθώς και αξονική τομογραφία επινεφριδίων.

Η διάγνωση της πρώιμης εφηβείας οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπισή της και αποφυγή των επιπλοκών της και βοηθά στην έγκαιρη ψυχολογική στήριξη του παιδιού.

Ενδοκρινολόγος Θεσσαλονίκη - Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ