Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

interior background(1)

Η φυσιολογική εμμηνόπαυση έχει ως μέσο όρο ηλικίας της γυναίκας τα 51 έτη.

Πρόωρη ή πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια είναι η διακοπή της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών. Μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη.

Η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε γενετικές διαταραχές με πιο χαρακτηριστική το σύνδρομο Turner, σε χημειοθεραπεία, σε ακτινοθεραπεία, σε λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό ή να είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές ή και διακοπή της περιόδου, συμπτώματα χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων, όπως εξάψεις, ξηρότητα κόλπου και οστεοπόρωση, αυξημένα επίπεδα FSH και LH και χαμηλά επίπεδα AMH. Επίσης συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και άνοιας. Οι περισσότερες γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια διατηρούν μια περιοδική ωοθηκική λειτουργία για πολλά χρόνια και μπορούν να μείνουν έγκυες.

Ο Ενδοκρινολόγος λαμβάνει ιστορικό, διενεργεί κλινική εξέταση και συστήνει μία σειρά από ορμονικές εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων που μπορούν να προκαλούν την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και πιθανόν άλλες απεικονιστικές εξετάσεις αναλόγως με τα ευρήματα.

Η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται με τη λήψη σκευάσματος οιστρογόνου και προγεστερόνης μέχρι τη φυσιολογική ηλικία της εμμηνόπαυσης δηλαδή τα 51 έτη.

Ενδοκρινολόγος Θεσσαλονίκη - Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ