Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

interior background(1)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ορμονική διαταραχή που αφορά στο 6%-10% όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης, η οποία προκαλεί όχι καλή ωορρηξία, κύστες στις ωοθήκες και αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων.

Η αιτιολογία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι πολυπαραγοντική. Η γενετική προδιάθεση είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την εμφάνιση του συνδρόμου. Ένα επίσης βασικό χαρακτηριστικό είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσπαθεί να ξεπεράσει αυτή την αντίσταση παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη. Αναγκάζει έτσι τις ωοθήκες να παράγουν υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης. Επίσης το υπερβολικό λίπος του σώματος μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι επιπτώσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, οι οποίες όμως εκδηλώνονται και ως συμπτώματα, είναι:

Η απώλεια μαλλιών της κεφαλής

Ωστόσο, δεν εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα σε όλες τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών γίνεται με ένα συνδυασμό εργαστηριακών εξετάσεων και εξετάσεων για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών, όπως προβλήματα θυρεοειδούς, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, οι αρρενοποιητικοί όγκοι και η υπερπρολακτιναιμία.

Αναλόγως του προβλήματος, υπάρχει και η εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και η ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση) σε συνδυασμό με την επιθυμία για μια μελλοντική εγκυμοσύνη.