Υπερθυρεοειδισμός

interior background(1)

Υπερθυρεοειδισμός είναι η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ο οποίος παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του μεταβολισμού στον οργανισμό.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η απώλεια βάρους, η αυξημένη όρεξη, η εύκολη κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η αυξημένη δυσφορία στη ζέστη και η εφίδρωση, η ταχυκαρδία, ο τρόμος, ο εξόφθαλμος, οι αϋπνίες, οι διαταραχές έμμηνου ρύσεως και οι συχνές κενώσεις.

Το συχνότερο αίτιο του υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Graves, δηλαδή η υπερπαραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα τα οποία διεγείρουν τον θυρεοειδή αδένα. Άλλα αίτια είναι το τοξικό αδένωμα, η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη, η υποξεία θυρεοειδίτιδα και η θυρεοειδίτιδα μετά τοκετό.

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού είναι εξατομικευμένη καθώς έχει σχέση με τα αίτια που τον προκαλούν, τη βαρύτητά του και την ηλικία.  

Ο Ενδοκρινολόγος θα χορηγήσει αντιθυρεοειδικά φάρμακα και αναλόγως της βαρύτητας της νόσου θα συστήσει οριστική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή με χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.