Παχυσαρκία

interior background(1)

Ως παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους που προκύπτει από την κατανάλωση μεγαλύτερου ποσού θερμίδων από αυτό που καταναλώνει ο οργανισμός για να λειτουργήσει. Ένας κοινός τρόπος για τον ορισμό της παχυσαρκίας είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Παχυσαρκία έχουμε όταν ο ΔΜΣ ≥ 30, ενώ όταν είναι ≥40 έχουμε τη νοσογόνο παχυσαρκία.

Οι κίνδυνοι για την υγεία του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας είναι: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, στεφανιαία νόσος, φλεβική θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, υπνική άπνοια, λιπώδης ηπατική νόσος, χολολιθίαση, αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις, υπερτρίχωση και μελανίζουσα ακάνθωση.

Η παχυσαρκία μπορεί να είναι κληρονομική, ή να οφείλεται στις συνήθειες διατροφής, σπανιότερα όμως μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις, όπως το σύνδρομο Cushing και ο υποθυρεοειδισμός. Οι αιτίες αυτές πρέπει να διερευνηθούν από τον Ενδοκρινολόγο πριν ο ασθενής ξεκινήσει πρόγραμμα διατροφής και άσκησης και μπει σε εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή.