Ανεπάρκεια βιταμίνης D

interior background(1)

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ο βασικός παράγοντας σύνθεσης βιταμίνης D. Στην Ελλάδα παρά τις μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας καταγράφονται υψηλά ποσοστά του πληθυσμού με ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D. 

Η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Έχει δυο τύπους: τη βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) και βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη), οι οποίες διαφέρουν στη χημική δομή και στις ιδιότητες. Έχουν δράσεις που δεν περιορίζoνται στο μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, αλλά επεκτείνονται και στην κυτταρική διαφοροποίηση, στην ανοσιακή απάντηση, στον ενδιάμεσο μεταβολισμό και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η βιταμίνη D3 παράγεται στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (τουλάχιστον το 80% της συνολικής ημερήσιας παραγωγής), ή λαμβάνεται από τις τροφές (λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, εμπλουτισμένες τροφές). Η σύνθεσή της περιορίζεται από τη χρήση αντηλιακών, την ένδυση, την εποχή του έτους, την ηλικία, και την παχυσαρκία.

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αποδείχθηκε σημαντική για την ενίσχυση του οργανισμού ασθενών με covid -19 και γρίπη και παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην πορεία των αυτοάνοσων παθήσεων. Υπάρχουν επίσης ασθενείς που εμφανίζουν αντίσταση στη βιταμίνη D και θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες δόσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να επιτευχθεί η ίδια βιολογική δράση με τους υγιείς.

Ο Ενδοκρινολόγος θα ελέγξει τα επίπεδα της βιταμίνης D για να διαπιστώσει εάν υπάρχει έλλειψη και θα ζητήσει μέτρηση της παραθορμόνης (ΡΤΗ), διότι τα επίπεδα της είναι συχνά αυξημένα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D και αυτό προκαλεί δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

Αναλόγως της ηλικίας κάθε ατόμου (παιδί, έφηβος, ενήλικας, ηλικιωμένος) με ανεπάρκεια βιταμίνης D και των συνοδών νοσημάτων (παχυσαρκία, σύνδρομο δυσαπορρόφησης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D), ο Ενδοκρινολόγος θα συνταγογραφήσει την ενδεδειγμένη δόση βιταμίνης που πρέπει να λαμβάνει ο κάθε ένας χωριστά, το χρονικό διάστημα λήψης και θα δώσει πρόσθετες οδηγίες για βελτίωση του προβλήματος της ανεπάρκειας.