Υποθυρεοειδισμός

interior background(1)

Υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με αποτέλεσμα να εκκρίνει λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η εύκολη κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, οι κράμπες και οι μυϊκοί πόνοι, η δυσανεξία στο κρύο, οι ταχυκαρδίες, η αναίτια κακή ψυχολογία έως και κατάθλιψη, η αύξηση του σωματικού βάρους, η δυσκοιλιότητα, οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση, η ξηρότητα στο δέρμα και στα μαλλιά και η τριχόπτωση.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από τη νόσο Hashimoto, μετά από χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, μετά από χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα και σπάνια από την υπολειτουργία της υπόφυσης.

Ο υποθυρεοειδισμός πρέπει να ελέγχεται στην εγκυμοσύνη, διότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Η έγκυος που πάσχει από υποθυρεοειδισμό πρέπει να επισκεφθεί τον Ενδοκρινολόγο για σωστή ρύθμιση της TSH, διότι το έμβρυο κατά το πρώτο τρίμηνο της ενδομήτριας ζωής καλύπτει τις ανάγκες του από τη θυροξίνη της μητέρας και, εάν δεν υπάρχει επάρκεια στη μητέρα, υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική και νοητική ανάπτυξή του.

Ο Ενδοκρινολόγος είναι ο ειδικός Ιατρός για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού με θυροξίνη, η οποία είναι χρόνια φαρμακευτική αγωγή και επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως οι μεταβολές του σωματικού βάρους και η συγχορήγηση ασβεστίου και σιδήρου.