Διαβήτης 1, 2, κύησης

interior background(1)

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.) είναι μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) είτε ως αποτέλεσμα της ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1  αποτελεί διαταραχή κατά την οποία το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από διαταραχή στη δράση της ινσουλίνης (αντίσταση στην ινσουλίνη) παρόλο που το πάγκρεας μπορεί να παράγει αυξημένες ποσότητες. Αφορά στο 90% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη και οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ο Διαβήτης της κύησης εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της κύησης σε ποσοστό 2% – 8% των εγκύων γυναικών και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τοκετό.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές επιπλοκές όπως διαβητική νευροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια, στεφανιαία επεισόδια, εγκεφαλικά και θρομβώσεις περιφερικών αρτηριών των άκρων.

Ο στόχος της θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι η διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας καλός δείκτης της γλυκαιμικής ρύθμισης είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη που αντιπροσωπεύει το μέσο επίπεδο της γλυκόζης του αίματος τους τελευταίους 3 μήνες. Ο στόχος για την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη για τους περισσότερους ασθενείς με Σ.Δ. τύπου 2 είναι μέχρι 6.5%.