Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς αδένα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα, συχνότερα στις γυναίκες μέσης και μεγάλης ηλικίας. Η συχνότητά της ποικίλει σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αλλά στην Ελλάδα είναι μεγάλη.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προκαλείται λόγω ανάπτυξης αυτοαντισωμάτων (αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων Anti-TPO και Anti-Tg). Πυροδοτείται συνήθως από πολύ έντονο στρες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις προϋπάρχει γενετικό υπόβαθρο (γονείς ή αδέλφια με Ηashimoto). Καλά αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της είναι η αυξημένη διατροφική πρόσληψη ιωδίου, η σχετική ανεπάρκεια σεληνίου και η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto εμφανίζεται συνήθως ως υποθυρεοειδισμός ή βρογχοκήλη, αλλά συχνότερα είναι ασυμπτωματική και διαπιστώνεται από την αύξηση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων σε αιματολογικό εργαστηριακό έλεγχο. Εφόσον δεν προκύψουν ευρήματα από κάποια τυχαία εργαστηριακή εξέταση, ο ασθενής επισκέπτεται τον Ενδοκρινολόγο όταν εμφανίζει συμπτώματα όπως ανεξήγητη κόπωση, υπνηλία, ελάττωση μνήμης, ξηρότητα δέρματος και ευθραστότητα νυχιών, τριχόπτωση, κράμπες, αναίτια αύξηση βάρους, πολυμηνόρροια ή αραιομηνόρροια.
Ο Ενδοκρινολόγος θα διενεργήσει κλινική εξέταση – ψηλάφηση, υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και θα συνταγογραφήσει εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, ανάλογα με τα ευρήματα. Μόνο όταν υπάρχει κάποιος ύποπτος για κακοήθεια όζος, μπορεί να χρειαστεί παρακέντηση του θυρεοειδούς με λεπτή βελόνη (FNA) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.
Εάν από τις εξετάσεις επιβεβαιωθεί η θυρεοειδίτιδα Hashimoto τότε, εφόσον συνυπάρχει υποθυρεοειδισμός, δηλαδή υψηλή TSH, ο ασθενής λαμβάνει θυροξίνη, ενώ όταν η TSH είναι φυσιολογική, τίθεται σε τακτική ανά έτος παρακολούθηση.
Ο Ιατρός Δ. Χατζηεμμανουήλ, για την εξυπηρέτηση των ασθενών του, επιπλέον της κλινικής εξέτασης, παρέχει στο Ιατρείο:
Επίσης: