Γυναικομαστία

interior background(1)

Γυναικομαστία ονομάζεται η διόγκωση των μαστών στους άνδρες. Είναι συχνότερη στα βρέφη, στους εφήβους και στις μεγάλες ηλικίες οφειλόμενη σε αύξηση της οιστραδιόλης σε σχέση με την τεστοστερόνη. Ψευδογυναικομαστία είναι η εναπόθεση λίπους στην περιοχή του μαστού και παρατηρείται στους παχύσαρκους άνδρες.

Τα αίτια που προκαλούν τη γυναικομαστία είναι:

Φάρμακα, όπως αναβολικά, αντιυπερτασικά, διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιαρρυθμικά, γαστροπροστατευτικά, αντιφυματικά και αντιμυκητιασικά, αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά.
Παθολογικά, όπως όγκοι των όρχεων και των επινεφριδίων, υπερθυρεοειδισμός, υπογοναδισμός, χρόνια νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.

Εάν η γυναικομαστία παραμένει και μετά την εφηβεία και δεν είναι ψευδογυναικομαστία, τότε ο έφηβος πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις για να αναζητηθούν τα αίτια που την προκαλούν. Εκτός από την κλινική εξέταση και το ιστορικό εκ μέρους του Ενδοκρινολόγου οι εξετάσεις που διενεργούνται είναι το υπερηχογράφημα και οι ορμονικές εξετάσεις. Εάν αποκλειστούν τα παθολογικά αίτια, ο πάσχων μπορεί να υποβληθεί σε μείωση της γυναικομαστίας από πλαστικό χειρουργό.