Η υπασβεστιαιμία, δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, αποτελεί ηλεκτρολυτική διαταραχή που οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας ποικίλουν. Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα ή μπορεί να υπάρχουν αλλά να είναι ποικίλα, αναλόγως της διάρκειας και της βαρύτητας της έλλειψης ασβεστίου, αλλά και των αιτίων που την προκαλούν. Τέτοια συμπτώματα είναι οι αυτόματες μυϊκές συσπάσεις (τετανία), οι επιληπτικοί σπασμοί, οι κράμπες, οι αιμωδίες των άκρων, η συναισθηματική αστάθεια, το άγχος και η κατάθλιψη, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο πρόωρος ηλικιακά καταρράκτης.
Οι αιτίες που προκαλούν υπασβεστιαιμία είναι πολλές και διαφορετικές και απαιτούν ενδελεχή έρευνα. Η κύρια αιτία είναι ο υποπαραθυρεοειδισμός μετά από χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα και τραυματισμό των φυσιολογικών παραθυρεοειδών αδένων και λιγότερο συχνά ο αυτοάνοσος και ο γενετικής αιτιολογίας υποπαραθυρεοειδισμός, η έλλειψη μαγνησίου στο αίμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η παγκρεατίτιδα και διάφορα φάρμακα.
Ο έλεγχος του ασβεστίου στο αίμα μπορεί να απαιτεί πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις, μετά την ολοκλήρωση των οποίων ο ασθενής τίθεται σε θεραπεία και παρακολουθείται συστηματικά, διότι η υπερβολική διόρθωση μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιουρία και υπερασβεστιαιμία με παρενέργειες από τους νεφρούς, το καρδιαγγειακό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η θεραπεία εξατομικεύεται και απαιτείται συχνός βιοχημικός έλεγχος με μετρήσεις στο αίμα του ασβεστίου, του φωσφόρου και της κρεατινίνης σύμφωνα με τις οδηγίες του Ενδοκρινολόγου.
Ο Ιατρός Δ. Χατζηεμμανουήλ, για την εξυπηρέτηση των ασθενών του, επιπλέον της κλινικής εξέτασης, παρέχει στο Ιατρείο:
Επίσης: