Εμμηνόπαυση

interior background(1)

Η φυσιολογική εμμηνόπαυση έχει ως μέσο όρο ηλικίας της γυναίκας τα 51 έτη. Ως φυσιολογική εμμηνόπαυση ορίζεται η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως, η οποία ορίζεται αναδρομικά αφού μια γυναίκα έχει βιώσει 12 μήνες αμηνόρροιας χωρίς καμία άλλη προφανή ή φυσιολογική αιτία. Χαρακτηρίζεται από δραματική μείωση των οιστρογόνων στο αίμα από την οποία προκύπτουν όλα τα συμπτώματα και συνακόλουθα προβλήματα υγείας.

Τα συμπτώματά της είναι αμηνόρροια, εξάψεις, ξηρότητα κόλπου, εφιδρώσεις και αϋπνία, πόνος στο στήθος και στις αρθρώσεις, ημικρανίες, κατάθλιψη, αύξηση βάρους και επιβράδυνση του μεταβολισμού, μείωση της λίμπιντο, ρυτίδωση του δέρματος, ελάττωση της μυϊκής μάζας και διαταραχή της ισορροπίας που προδιαθέτει σε πτώσεις. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν μείωση της οστικής μάζας και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και άνοιας.

Για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης μπορούν να διενεργηθούν ορμονικές εξετάσεις προκειμένου να εξεταστεί η χορήγηση ορμονικής θεραπείας, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις, αλλά και εξετάσεις για την οστεοπόρωση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καταγμάτων.

Μετά την εμμηνόπαυση, η γυναίκα θα πρέπει να παρακολουθείται συστηματικότερα για τον κίνδυνο ανάπτυξης παθολογικών προβλημάτων.

Ενδοκρινολόγος Θεσσαλονίκη - Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ