Κοντό ανάστημα

interior background(1)

Διαταραχή ανάπτυξης του παιδιού χαρακτηρίζεται η απόκλιση από το φυσιολογικό του ύψους με βάση τους ειδικούς πίνακες ανάπτυξης των παιδιών για την ηλικία και το φύλο.

Τα αίτια του κοντού αναστήματος είναι πολλά και διαφορετικά με τον Ενδοκρινολόγο να αποτελεί τον πρώτο ιατρό για τη διερεύνησή τους:

Ιδιοπαθή: Οικογενές κοντό ανάστημα, ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση της ανάπτυξης και της εφηβείας.
Ενδοκρινολογικά νοσήματα: Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο Cushing, πρώιμη εφηβεία, ψευδοϋποπαραθυρεοειδισμός.
Άλλες παθήσεις: Αχονδροπλασία, ατελής οστεογένεση, γενετικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Turner, κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn, νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Ενδοκρινολόγος κ. Δ. Χατζηεμμανουήλ, με εμπειρία στα θέματα ανάπτυξης των παιδιών, λαμβάνει ιστορικό, μελετά τις καμπύλες ανάπτυξης, διενεργεί κλινική εξέταση και συστήνει αιματολογικές εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων που προκαλούν το κοντό ανάστημα.

Εάν υπάρχουν ενδείξεις, χορηγεί αυξητική ορμόνη της οποίας είναι καλά τεκμηριωμένη η θετική της επίδραση με βελτίωση του τελικού αναστήματος σε παιδιά με έλλειψη ή ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ή με διάφορα σύνδρομα. Η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης στα παιδιά είναι εγκεκριμένη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική περισσότερο από 30 χρόνια και δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής σοβαρές παρενέργειες εκτός από πονοκεφάλους με την έναρξη της αγωγής σε μικρό ποσοστό.

Ο Ενδοκρινολόγος ορίζει την κατάλληλη δόση με συχνό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και καλή ιατρική παρακολούθηση.

Ενδοκρινολόγος Θεσσαλονίκη - Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ