Υπερπρολακτιναιμία

interior background(1)

Υπερπρολακτιναιμία ονομάζεται η αύξηση των επιπέδων της ορμόνης προλακτίνης στο αίμα. Η αύξηση αυτή προκαλεί αναστολή της έκκρισης της GnRH από τον υποθάλαμο, που με τη σειρά της προκαλεί αναστολή έκκρισης των ορμονών LH και FSH από την υπόφυση και υπογοναδισμό.

Στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση εκδηλώνεται με υπογονιμότητα, διαταραχές του κύκλου (αραιομηνόρροια, αμηνόρροια), γαλακτόρροια και οστεοπενία – οστεοπόρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μικρή αύξηση της προλακτίνης στο αίμα (μέχρι 50ng/ml) μπορεί να εμποδίσει την έναρξη εγκυμοσύνης, δηλαδή την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, χωρίς να προκαλέσει διαταραχή του κύκλου.

Στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που είναι εξ ορισμού υπογοναδικές η γαλακτόρροια είναι σπάνια και η διάγνωση γίνεται στα πλαίσια διερεύνησης κεφαλαλγίας και ελάττωσης της όρασης που προκαλούνται από ένα μακροπρολακτίνωμα.

Στους άνδρες η υπερπρολακτιναιμία εκδηλώνεται με υπογοναδισμό, υπογονιμότητα και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η υπερπρολακτιναιμία μπορεί να οφείλεται σε:

Αδένωμα υπόφυσης
Κρανιοφαρυγγίωμα
Αντιψυχωσικά φάρμακα
Υποθυρεοειδισμό
Χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια
Έντονο στρες

Η διάγνωση της υπερπρολακτιναιμίας γίνεται από τον Ενδοκρινολόγο, ο οποίος εκτός από την κλινική εξέταση, το ιστορικό και τον υπερηχογραφικό έλεγχο, θα συνταγογραφήσει ορμονολογικές εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων της διαταραχής.

Αναλόγως του αιτίου που προκαλεί την πάθηση, είναι διαφορετική η θεραπευτική αντιμετώπιση συχνότερα με φάρμακα και σπάνια με χειρουργική επέμβαση.