Μεγαλακρία

interior background(1)

Η μεγαλακρία είναι μια σπάνια διαταραχή που οφείλεται συνήθως σε υπερβολική έκκριση αυξητικής ορμόνης (GH) από τα σωματοτρόπα αδενώματα της υπόφυσης.

Η μεγαλακρία εξελίσσεται πολύ αργά και για αυτό η διάγνωσή της καθυστερεί κατά μέσο όρο 12 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων. Στα παιδιά αντίθετα η υπερέκκριση αυξητικής ορμόνης  προκαλεί ταχύτατη αύξηση του ύψους (γιγαντισμό) και γι΄ αυτό η διάγνωση δεν καθυστερεί.

Ενώ τα σωματοτρόπα αδενώματα της υπόφυσης είναι καλοήθεις όγκοι, οι επιπλοκές που προκαλούν, επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπισή τους μόλις διαγνωστούν.

Προκαλούν αύξηση του μεγέθους των άκρων, αύξηση των οστών του κρανίου, αύξηση της γλώσσας, της κάτω γνάθου, πάχυνση της μύτης, υπεριδρωσία, πονοκεφάλους, σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες, διαταραχές της εμμήνου ρύσης με ή χωρίς γαλακτόρροια στις γυναίκες, διαταραχές οπτικών πεδίων, βρογχοκήλη, υπερτροφία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, υπέρταση, υπνική άπνοια και σακχαρώδη διαβήτη. Η μεγαλακρία συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί η συγκέντρωση της αυξητικής ορμόνης (GH) στο αίμα. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε παύουν ή περιορίζονται οι επιπτώσεις και τα προβλήματα υγείας.   

Τη ρύθμιση για φυσιολογική έκκριση GH αναλαμβάνει ο Ενδοκρινολόγος. 

Η πρώτη επιλογή είναι η χειρουργική αφαίρεση του σωματοτρόπου αδενώματος πριν μετατραπεί σε μη χειρουργήσιμο. Η επέμβαση διενεργείται από Νευροχειρουργούς με διασφηνοειδική εκτομή.  

Επίσης, συμπληρωματικά ή εναλλακτικά, υπάρχουν φάρμακα (ανάλογα σωματοστατίνης) που αναστέλλουν την έκκριση GH.