Φαιοχρωμοκύττωμα

interior background(1)

Το φαιοχρωμοκύττωμα είναι ένας πολύ σπάνιος όγκος των επινεφριδίων, τις περισσότερες φορές καλοήθης, του οποίου η διερεύνηση συνήθως ξεκινά, διότι κάποιο άτομο εμφανίζει παροξυσμική υπέρταση ή σταθερή αρτηριακή υπέρταση που όμως δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με διάφορα αντιυπερτασιακά φάρμακα. Πιο συχνά εμφανίζεται σε ηλικίες 30-50 ετών με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Η κλασική τριάδα συμπτωμάτων του φαιοχρωμοκυττώματος είναι πολύ έντονη κεφαλαλγία, ταχυκαρδία και εφιδρώσεις. Άλλα συμπτώματα είναι ορθοστατική υπόταση, ωχρότητα, γενικευμένη αδυναμία, τρόμος, δύσπνοια, απώλεια βάρους και εξαιρετικά σπάνια υπερθερμία (θερμοκρασία μεγαλύτερη από 40 °C) .Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης (ταχυκαρδία, κεφαλαλγία) μπορεί να μην είναι συνεχή και να προκαλούνται από τροφές που περιέχουν τυραμίνη, φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις (όπως η κολονοσκόπηση), αναισθησία και εγχείρηση. Το φαιοχρωμοκύττωμα μπορεί όμως να είναι και ασυμπτωματικό και να ανακαλυφθεί τυχαία σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία που γίνεται για άλλους λόγους.

Η διερεύνησή του είναι σύνθετη αλλά έχει μεγάλη σημασία, διότι μπορεί να επιτευχθεί διόρθωση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω βλάβη στον οργανισμό, ενώ στις περιπτώσεις που το φαιοχρωμοκύττωμα είναι κακόηθες, ξεκινά εγκαίρως ογκολογική θεραπεία.

Η διάγνωση, επιπλέον του αιματολογικού ελέγχου, περιλαμβάνει και συλλογές ούρων 24ώρου για μέτρηση των επιπέδων αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης και κυρίως των προϊόντων διάσπασής τους. Εάν τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι παθολογικά, διενεργούνται απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία) για τον εντοπισμό του όγκου.

Η θεραπεία είναι χειρουργική από εξειδικευμένους χειρουργούς, ενώ ο ενδοκρινολόγος συμβάλλει στην σωστή προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς με φάρμακα που ελέγχουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση και αποκαθιστούν τον ενδοαγγειακό όγκο για την αποφυγή επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετά από αυτήν.

Ενδοκρινολόγος Θεσσαλονίκη - Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ