Συμπληρώματα διατροφής σε παιδιά;

interior background(1)
arthra-picture-vitamines11

Η βιταμίνη D και ο σίδηρος είναι οι συχνότερες βιταμίνες που ανεπαρκούν στα παιδιά και στους εφήβους. Είναι όμως απολύτως αναγκαίες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την ευαισθησία σε λοιμώξεις και άλλα νοσήματα, ενώ στην εφηβεία επηρεάζει τη μέγιστη οστική πυκνότητα και το τελικό ύψος.

Δεν πρέπει όμως οι γονείς να χορηγούν προληπτικά και χωρίς την παρακολούθηση από τον ιατρό διαφόρων ειδών βιταμίνες. Ειδικά για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K, οι οποίες συσσωρεύονται στον οργανισμό, η υπερβολική λήψη τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των παιδιών.

Για τη εργαστηριακή διερεύνηση της ανεπάρκειας του σιδήρου και της βιταμίνης D αρκούν να γίνουν μια γενική αίματος και η μέτρηση της φερριτίνης και της βιταμίνης D.

Πριν αρχίσουν οι γονείς να χορηγούν βιταμίνες στα παιδιά τους ας εξαντλήσουν τα πλέον φυσικά μέσα:

Η ελάχιστη απαραίτητη έκθεση στον ήλιο την ημέρα για την επαρκή παραγωγή της βιταμίνης D είναι τα 15 λεπτά.

Οι έφηβοι, λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους, έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, και ειδικά τα κορίτσια με την έμμηνο ρύση. Το ίδιο ισχύει και για την επάρκεια ασβεστίου, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Οι ανάγκες τους μπορούν να καλυφθούν από μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές και των 4 ομάδων:

γαλακτοκομικά
κρέας και ψάρι
δημητριακά
φρούτα-λαχανικά.